personal touch in relocation

Rechtszaken 30%-regeling / 150 km grens

14 augustus 2013

Werknemers die in het buitenland worden aangeworven komen in aanmerking voor de 30%-regeling indien zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een van die voorwaarden is dat zij in de 24 maanden voorafgaande aan de tewerkstelling in Nederland tenminste 16 maanden op meer dan 150 kilometer afstand van de Nederlandse grens hebben gewoond. Werknemers uit België, Noord-Frankrijk, een deel van Duitsland, Luxemburg en het noordoosten van Kent (VK) kwalificeren om die reden niet voor de 30%-regeling.

Procedures

Er lopen verschillende procedures over deze problematiek.
Gelet op het belang voor de praktijk van een snel oordeel van het hoogste rechterlijk college, is bij de Nederlandse Hoge Raad sprongcassatie ingesteld.

Hoge Raad

Vrijdag 9 augustus 2013 heeft de Hoge Raad in deze zaak arrest gewezen. De Hoge Raad ondersteunt de stelling dat het 150 kilometer criterium conflicteert met EU-recht. EU-werknemers die in een andere lidstaat binnen de 150 kilometer van de grens wonen worden immers hierdoor fiscaal anders behandeld dan EU-werknemers buiten die grens. In deze zaak gaat het – onder meer – om de vraag of die verschillende behandeling een verboden beperking van het vrije werknemersverkeer inhoudt.

Omdat de rechtspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie hier geen uitsluitsel biedt, heeft de Hoge Raad prejudiciële vragen gesteld aan dit Europese Hof.

Ons commentaar

Het zal naar verwachting nog geruime tijd duren voordat het Europese Hof met een reactie komt. In de tussentijd adviseren wij u bezwaar te maken tegen een afwijzende beschikking van de belastingdienst in Heerlen en zo uw rechten voor te behouden. De belastingdienst zal het bezwaarschrift aanhouden totdat er duidelijkheid is.

Voor meer informatie verzoeken wij u contact met ons op te nemen: fkrabbendam@borrie.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Together as One.
Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.